drgający pedał gazu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hivision5
    Drive
    • 2009
    • 40

drgający pedał gazu

Witam, czy ktoś kto mył sobie silnik może mi podpowiedzieć jak to wygląda? Pytanie może głupie, ale nigdy tego nie robiłem więc nie wiem od czego zacząć. Czy wystarczy kupić w sklepie środek do mycia, zdjąć plastikową osłonę, rozprowadzić według instrukcji, a później wężem pod ciśnieniem to wszystko spłukać? Karchera niestety nie mam, więc tylko końcówka ciśnieniowa na wężu wchodzi w grę. Rozumiem, że trzeba uważać na przewody, ale czy poza tym tak po prostu lać wężem wodę i nic się nie stanie?

Aha, dodam że mam wymyć silnik bo mechanik podejrzewa wyciek oleju, ale wszystko jest tak zapaprane, że nawet nie widać skąd leci. Więc muszę gruntownie wszystko przepłukać. A może lepiej dać sobie z tym spokój i oddać auto do mycia silnika? Jak sądzicie?
    hivision5
  • meo14
    Ambiente
    • 2007
    • 111

drgający pedał gazu

mój silnik coś ostatni zaczął głośniej chodzić ,chciałem zapytać czy u was na pedale gazu tez czujecie warkot silnika?[takie delikatne drgania] bo u mnie tak jest , a jak przyspieszam to silnik najgłośniej pracuje tak do około 2000 obrotów a potem sie tak jak by unormuje .
    260 kkm ,nalatane

Komentarz

• Tomex
      Classic
      • 2007
      • 37

Na pedale gazu nic nie czuję, jeśli już to na sprzęgle - owszem, wyczuwam czasem lekkie drgania silnika.
      Octavia Combi 2003 r. Ambiente 1.9 TDI 110 KM

Komentarz

• sptom
        Rider
        • 2007
        • 351

Zamieszczone przez Tomex
        Na pedale gazu nic nie czuję, jeśli już to na sprzęgle - owszem, wyczuwam czasem lekkie drgania silnika.
        Ale czujesz drgania po lekkim wciśnięciu pedału sprzęgła czy, że tak powiem po bez jego naciskania?
        Na pedale gazu u mnie nie ma żadnego wibrowania ale jak delikatnie nacisnę sprzęgło to czuje lekkie wibrację :? Chyba, że to norma :roll:
        Dostojnie do przodu by Dynosoft

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

Wydaje mi się,że nie ma możliwości wyczucia specjalnych drgań tylko na pedale gazu.Gdyby gaz był na linkę,to może.Uważam,że wibracji dostaje całe auto,a spowodowane to może być padającą dwumasą,uszkodzoną poduszką lub zerwanym wieszakiem wydechu.
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• meo14
            Ambiente
            • 2007
            • 111

ok januszSZ też tak sadzę bo nie ma linki ,dwumas no cóż może ale na wolnych nie mam żadnych drgań nawet jak prze gazuje i schodzi z obrotów tez nie ma, z wciśniętym lub nie pedałem sprzęgła też nie ma różnicy ,tylko podczas przyspieszania czuje lekkie drgania właśnie na pedale no i na lewarku zmiany biegów i na kierownicy to jest takie delikatne mrowienie .
            260 kkm ,nalatane

Komentarz

• JanuszSz
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2835
              • Superb II combi (3T5)

meo14, Jeśli to delikatne,to bym się nie przejmował.Diesel ma swoje prawa,to nie jest sześciocylindrowa benzynka.Sprawdż poduszki,wejź do kanału i poruszaj wydechem,może któryś wieszak się wyrobił i wydech dotyka do nadwozia.Jeśli wszystko jest ok.to jeździj i się nie przejmuj.
              Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• meo14
                Ambiente
                • 2007
                • 111

no właśnie chodziło mi o jakieś sugestie na co spojrzeć ,jutro pojadę do warsztatu aby sprawdzili mi poduszki i wydech.
                260 kkm ,nalatane

Komentarz

• koja86
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 3178

meo14, a poducha skrzyni biegów?
                  Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Tomex
                    Classic
                    • 2007
                    • 37

sptom, chyba raczej jak lekko dotknę nogą pedału sprzęgła.
                    Jak już wcisnę to nie czuję specjalnych drgań.
                    Ale jeszcze zobaczę jutro podczas jazdy

Komentarz

• piernik
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 975
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Drgający pedał sprzęgła w dieslu (przy lekkim naciśnięciu) to chyba norma. Jak kupowałem szkodnika to trochę mnie to zaniepokoiło ale pan w stacji Skody powiedział że TTTM. Więc jeśli tak to ok. :wink: Za to na pedale gazu nie wyczuwam żadnych wibracji.

Komentarz

• Tomex
                        Classic
                        • 2007
                        • 37

piernik, pocieszyłeś mnie
                        Po zakupie Octy też mnie to zaniepokoiło ale z czasem nawet tego nie zauważam.

PS. piernik - moją Octavię kupiłem w Lublinie z ogłoszenia na otomoto (zarejestrowana była w Świdniku LSW ale jeździła więcej po Lublinie, po kraju i Europie też), pozdrawiam Lublin i okolice

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Dziś zacząłem szukać na forum, bo zacząłem też czuć "mrowienie" na pedale gazu... Mam nadzieję, że sobie wkręcam, 1-2 miesiące temu wymieniałem poduszkę, bo już była słaba, ale nie dawała super poważnych oznak zużycia...

Komentarz

Pracuję...